FOLLOW US

VISION | COMMITMENT | SERVICE | RELATIONSHIPS | QUALITY | SUSTAINABILITY

 

Essential Child Care Myrtle Beach SC

Client: Consensus Construction & Consulting, Inc. + Graham & Company [Interior Renovation]
Design | Build
12,000 sf
$500,000 construction value

e3 studio and Consensus Construction & Consulting worked together on this project as a design | Build team.  Working collaboratively together, they were able to able to realize cost savings for the owner.  Throughout the project, John O’Brien managed all the subcontractors, while Erin Blalock managed all of the design consultants.  This project is a prime example of a successful project through the collaborative efforts of e3 studio and Consensus.  

Before Photo of Warehouse Building

The Essential Child Care building started out as a vacant former tile showroom.  The existing building shell was a pre-engineered metal building with a 10,000 sf open warehouse in the back.  The warehouse was designed and renovated into 8 child care classrooms with a large multipurpose space in the center. By locating the multipurpose space at the center, it eliminates the closed corridor feeling of typical facilities while allowing for a lunch room during the day, a space for play when its raining, a gathering space for group events, and a space for after school care.  The back of the existing building used to be a large asphalt parking lot that was transformed into a large playground. 


There were many code challenges associated with this project.  The project had to be designed in accordance with 4 separate regulatory organizations.  The warehouse area had to be completely retrofitted with a new mechanical system, plumbing, and electrical including new electrical service to the building.  Moreover, the structure of the building had to be reinforced to accommodate the importance factor of the new use of the facility.  The Architect | Construction team worked hand in hand throughout the design phase to explore cost effective means of integrating all the required

HGTC Wavenet Bldg Addition Conway Campus

SC Client: Horry-Georgetown Technical College

[Bldg Addition] 3,000 sf

$300,000 construction value

 

Consensus Construction was awarded this project by low bid. This project is a prime example of a team approach to   construction of a project. Even though small, this project was very complex. If not for the collaborative approach of  Contractor and Architect, construction of this project would have been very difficult due to the existing elevations on 3 sides of the addition. The end product is one that the client is very pleased with and has won design recognition in the American School and University periodical.

 

This project is a building addition at Horry Georgetown Technical College [Conway Campus]. The library|student admissions building and auditorium building are connected at the second level, resulting in a 50 foot wide breezeway below. HGTC saw this as an opportunity to gain much needed programmatic space. The administration at HGTC had the following criteria: they wanted the addition to keep within the same language as the existing building and not to appear as an addition, they wanted it to have an entry-like appeal for new students, they wanted a level of transparency from one courtyard to the other, they needed the space to be very flexible and function as a multi-use space, and they wanted it to have more color than their existing spaces.

The design concept was to really focus on this connection between inside and outside. And as a result, all of the enclosing walls are the same material exterior and interior. The design incorporates two glass facades to keep transparency and a visual connection between the two courtyards. Furthermore, there is a play on transparency through the use of translucent mobile divider panels on the interior. It was only natural to keep the existing brick wall on the east side and allow it to be an interior wall. The remaining exterior enclosing wall is a white modular cast stone, both inside and out. The primary function of the space is an online registration lab and a career resources center. The career resources center takes on several types of functions, thus the need for a flexible space. The 2100 sf of interior space is laid out in a grid fashion to create an intuitive means of allow the the user to be able to reconfigure the space as needed. This grid is articulated with a change in floor pattern and a series of floating ceilings. The “void” space demarcates circulation and divider panel area. While the walls and ceiling act as a more neutral plane, a monochromatic use of blue is used to accent the space. Blue is used in the carpet, divider panels, furniture, and cove lighting.

Veteran’s Affairs Clinic Myrtle Beach SC

[Interior Upfits] 9000 sf
$770,000 construction value

 

e3 studio and Consensus first collaborated at Market Common on the TSA offices. Consensus was awarded the project based on lowest bid. The excellent teamwork e3 studio and Consensus demonstrated led to the negotiation of the VA Facility in the same building. Consensus and e3 studio worked close together to make appropriate decisions about systems and building materials to keep within the owner’s budget. Moreover, Consensus worked with e3 studio during the design phase to think through building method and means. e3 studio was integral during construction to make sure building systems were coordinated and the design intent was maintained.

Veterans Affairs: This interior upfit project is located on the second floor of The Offices at Market Common. The VA facility at the Market Common is a combination of mental health offices and primary care facilities. Taking a team approach, Architect, Contractor, Owner, and Tenant have worked collaboratively to accelerate the project schedule and curtail costs.

Transportation Security Administration

[Interior Upfits] TSA 3000 SF

170,000 construction value

 

e3 studio and Consensus first collaborated at Market Common on the TSA offices. Consensus was awarded the project based on lowest bid. The excellent teamwork e3 studio and Consensus demonstrated led to the negotiation of the VA Facility in the same building. Consensus and e3 studio worked close together to make appropriate decisions about systems and building materials to keep within the owner’s budget. Moreover, Consensus worked with e3 studio during the design phase to think through building method and means. e3 studio was integral during construction to make sure building systems were coordinated and the design intent was maintained.

 

Transportation Security Administration: TSA is located on the third floor in The Offices at Market Common. e3 studio worked closely with local representatives from TSA to creatively design a floor plan to meet all the program criteria for the space. Special provisions had to be made to meet all the security requirements for the space. e3 studio also worked as the prime for Construction Administration coordinating various issues with contractor |owner | tenant. Quick responses were vital to meet the 45 day construction time on this project.

HORRY COUNTY MEMORIAL LIBRARY - AYNOR BRANCH

Heated Area 1,200 SF

Owner: Horry County

Architect: Joseph C. Pike, AIA

Susanna S. Shiels, AIA

 

The existing 2,500 sq ft facility was built in the late 1970's and was designed to reflect the residential area that it serves. The original brick structure had a very small Children's Area with the majority of the existing space dedicated to book stacks. The 1,200 sq ft addition was created primarily to expand the Children's Area to a full wing, and to provide a separate meeting space for the community. The existing Children's Area was converted into office space for staff.

 

The addition also includes two new accessible toilet rooms that can be accessed from the existing structure as well as the new meeting room space. This meeting room offers a venue for the community to hold meetings after hours, while preventing direct access to the library spaces. Also included in this addition, are two new accessible ramp features, one at the existing entry and the second at the covered entry into the new meeting room space; as well as 5 additional parking spaces, one of which is accessible.

The addition matches the existing construction materials, using a brick façade and shingle roof, which makes the new structure, fit in seamlessly with the existing structure.

Banditos Resturant of Myrtle Beach

Client: Coastal Dining and Entertainment

[Design Build]

3.5 Acres

$3 million construction value

 

Banditos Restaurant  is a successful project through the collaborative efforts of Consensus Construction, the design team and owner. The building project was a fast-track project completed in 3 months and ahead of the contract duration time. 

 

The Banditos Entertainment Complex originally was three parcels totaling 3.5 acres.  Phase 1 consisted of the demolition and remediation of 10 structures. The remediation included asbestos, lead and other hazardous material abatement. The abatement of over 200,000 SF in demolition and 10 structures preceded the 3.5 acre redevelopment. Infrastructure, 3 parking lots, flood plans, FEMA, SC DHEC, permitting, traffic control and wind loads all had to be considered. The concrete building is the first of its kind in a commercial application in the Carolinas.

 

The concrete panels were manufactured offsite and assembled.  The panels were designed/engineered to create a free standing round rotunda to withstand hurricane winds. The building was permitted in April of 2012 and completed July 30th. Owner has expressed interest in future plans that may include: The extension of the existing boardwalk, ADA access Ramps, Vehicular Crossings, outside bar and other entertainment improvements.

Yamato Steakhouse

Client: Shipp Harris

Renovation

$1.5 Million Construction